Over ons

Wij, Peter & Jadwiga worden blij van…

  • mensen met elkaar verbinden
  • als mensen echt zichzelf kunnen zijn
  • het beste in mensen naar boven te halen

 

Wij geloven in de kracht van….

  • de natuur, de bergen, het water
  • de mens in verbinding met zichzelf en anderen
  • voeding en spiritualiteit als medicijn


Hieronder lees je meer over wat ons beiden drijft en hoe VillaKraft is ontstaan.

Jadwiga

Created with Sketch.

"Oh, echt? Bijzonder…. Dapper!.......En waarom Oostenrijk?”
Pas op het moment dat ik aan mensen over onze plannen vertel, merk ik dat het niet voor iedereen een hele logische stap is, onze aankoop van een Pipi Langkous-achtig bouwval in een vergane glorie bergstadje in Salzburgerland. Nou weten onze goede vrienden al langer dat Peter en ik er niet al te zwaar aan tillen om ons leven (en dat van onze drie meiden) af en toe over een andere boeg te gooien. Maar deze stap behoeft toch enige uitleg.

 

Al voordat ik me er bewust van was, was en is de natuur als vanzelfsprekend een plek voor mij waar ik kan bijkomen, kan opladen en waar ik inspiratie vind. Ik dacht altijd dat ik van hardlopen hield, maar dan alleen in het Amsterdamse bos, of toch minstens het Vondelpark. En hardlopen kon ook zacht wandelen zijn. Als mijn hoofd maar onder een bladerdek was. En hoe meer vakanties wij in Oostenrijk doorbrachten hoe sterker ik de aantrekking van de Alpen voelde. Als ik nu “ons dal” binnen rij en de groene (of witte) wanden zie, voel ik letterlijk de spanning uit mijn lijf wegvloeien en maakt mijn hart een sprongetje. Ik ben thuis!

 

“Maar laat je dan alles wat je hebt opgebouwd, zomaar achter?” Eh nee, zo voelt dat helemaal niet. Goed, we gaan de energie en faciliteiten van Amsterdam vast en zeker missen. Ongetwijfeld. Maar ons waardevolste bezit, dat zijn toch onze vrienden en de verbinding die ik voel met al deze prachtige mensen. Vrienden, familie, collega’s, ouders van school, toevallige ontmoetingen, met elk van jullie voel ik een diepe verbinding. En juist daarom zou ik jullie mee willen nemen naar die plek waar ik me thuis voel. In de bergen. Om hier samen tot rust te komen, om onszelf beter te leren kennen en om het leven te vieren! 

 

Ga je mee?

Peter

Created with Sketch.

“Je bent ook in het verkeerde land geboren” zei een vriend van me laatst. 

Als kind bracht ik veel zomervakanties door in de Oostenrijkse Alpen. Ik herinner me de wandelstok van mijn opa met de ’schildjes’ van gebieden waar we gewandeld hadden. Na een middelbare schooltijd met topsport op het voetbalveld, herontdek ik de Alpen in mijn studententijd, maar dan in de sneeuw. Eerst op de pistes, daarna met toerskiën. Later volgt (veel) fietsen door de alpen. Wat me met toerskiën en wandelen vaak opvalt, is dat ik vaak zulke heldere inzichten krijg als ik actief ben in de bergen. Samen met Jadwiga loop ik zomers door de bergen. Als we kinderen krijgen brengen we bijna elke vakantie ook als gezin in Oostenrijk door. 


Als ik mid 30 ben besluit ik een ‘corporate carrière’ op te geven en sluit me aan bij een klein team gespecialiseerd in het coachen van (management) teams. Ik merk dat ik het fijn vind om mensen te helpen met het krijgen van heldere inzichten en deze te vertalen in concrete plannen en actie. Ik visualiseer op een dag dat ik een eigen plek heb waar ik mensen begeleid. Als ik met teams werk vraag ik vaak als kick-off een (persoonlijke) foto te delen van een plek die je inspireert of waar je energie krijgt. Opvallend vaak zie ik mensen foto’s van hunzelf in de bergen delen. Dit kan geen toeval zijn denk ik. De momenten waarop ik in Oostenrijk ben worden frequenter en intensiever. Ik maak nieuwe vrienden in Oostenrijk, oefen met het begeleiden van teams in de bergen, bouw iglo’s en doe strategie sessies met teams in een hutje.


Telkens weer als ik door de bergen loop komen de inzichten en ideeën. Ik merk dat dat ook vaak voor de mensen met wie ik samen ben geldt. De echte gesprekken ontstaan. Over dromen, ideeën en obstakels. De bergen voelen krachtig. Soms overweldigend. Ik ontdek ook de kracht van koude training middels de WimHof-Methode (de ‘iceman’), lig in koude bergmeren en merk dat dat anderen triggert. Een ding wordt me steeds duidelijker: hier ben ik thuis en ik wil mezelf verder ontwikkelen in het inspireren en begeleiden van anderen in de bergen. 


Na een periode van ‘proefdraaien’ als gezin in Oostenrijk, is de definitieve spannende stap naar Oostenrijk gekomen (als is in ons leven ‘definitief’ een relatief begrip..). Ik wil samen met Jadwiga en onze meiden een fijne plek creëren waar mensen graag zijn. Zowel voor een (gezins)vakantie als beloning voor hard werken, als voor het ontdekken en ontwikkelen van zichzelf. Ik gun anderen de inzichten die uit beweging in de natuur ontstaan. Die mensen ga ik graag begeleiden, in een omgeving waar ik met mijn meiden echt thuis ben. 


Ga je mee? 

Het ontstaan van VillaKraft

Created with Sketch.

‘De bedoeling’ 


Het is zomer 2014. Jadwiga en ik maken een bergwandeling in Oostenrijk.  Onze 3 meiden, van toen 5, 3 en de jongste net 1, zijn met mijn ouders in het berghutje dat we gehuurd hebben. 


We genieten van alle mogelijkheden die het leven ons biedt. We hebben een fijn huis in Amsterdam, de oudste inmiddels op een fijne school, lieve vrienden in de buurt en fijn werk dat ons een inkomen geeft waarmee we eigenlijk alles kunnen doen wat we belangrijk vinden. Een van die dingen is winter en zomer in de bergen doorbrengen. Skiën in de winter en wandelen in de zomer.  We doen dit al zeker 10 jaar samen. We zijn gelukkig met de combi Amsterdam en fijne vakanties in de bergen. Toch voelen we onrust. Als we wandelen in de bergen komen altijd de inzichten weten we inmiddels. We hebben onszelf daarom deze dag een vraag meegegeven voor onze wandeling: “wat is die onrust en wat willen we nu écht?”.
We beginnen in stilte te lopen. Over nevelige alpenweides, door bossen, tussen wilde paarden. De gedachten en ideeën beginnen te stromen. Boven de nevel komen we op een top bij een berghut. We kijken elkaar aan en denken allebei hetzelfde: dit, in de bergen zijn, is ‘de bedoeling’ voor ons. Maar in welke vorm dan? “Een berghut met inhoud” visualiseren we ons. Een plek waar wij samen fijne ondernemende mensen met elkaar verbinden. 

We bepalen die dag twee belangrijke eerste stappen: we gaan kleiner wonen in Amsterdam om geld vrij te spelen om te kunnen investeren in Oostenrijk, en we gaan actief uitwerken hoe ‘een berghut met inhoud’ voor ons vorm zou kunnen krijgen. Met een big smile en vol energie komen we terug bij onze meiden. “We hebben een belangrijk besluit genomen”, zeggen we bij terugkomst. 


Kerst 2017 gaan we als gezin een half jaar naar Oostenrijk. Om te voelen hoe het is om daar langer te zijn, en te ontdekken of het met ‘werk’  te combineren is. We huren een oude berghut, Jadwiga geeft thuis onderwijs en Peter reist in die periode om de week naar Nederland en Wenen voor opdrachten. Een half jaar vliegt voorbij. Heel veel hechte vrienden komen langs, nieuwe vrienden en collega’s komen langs om de bergen te ontdekken. Bij terugkomst in Amsterdam dendert het ‘normale leven’ voort en de meiden zijn gelukkig daar. Op vakantie in Oostenrijk lijkt voldoende voor hun. Onze onrust blijft en we komen tot de conclusie dat alleen WIJ voor ons geluk kunnen kiezen en erop vertrouwen dat we het goede doen. We zoeken vanaf begin 2019 actief naar een plek in Oostenrijk die voor ons meteen goed voelt, die ‘de bedoeling’ is. Die vinden we – schijnbaar per toeval – in Bad Gastein, via via. Dan komt alles in een stroomversnelling. We kopen het (te renoveren…) huis, ons huis zetten we (weer) te koop en we vragen hulp bij het uitwerken van ons ‘concept’. In de zomer van 2019 gaan Jadwiga en ik met z’n tweeën naar Bad Gastein. Om te wandelen, te voelen en ons concept concreet te maken. We staan bij de waterval in Bad Gastein en kijken elkaar aan. “VillaKraft” zegt een van ons, dat is de bedoeling. Een krachtplek voor vakantie en retreats.